Svens Vinspalt
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden


(publicerad 2014-10-06)
LÄSER GERTRUD STEINS BOK om Paris, kommer att tänka på Andy Warhol. Jag har svårt att koncentrera mig. Slätten rör sig. En tjur, tidigare en stor reklamskylt för en vinfirma, har blivit något slags nationalsymbol, den svarta tjuren. De verkliga tjurarna för långt borta för att fotografera.
Kort paus vid en bensinstation. Skinkmacka och ett glas rött. Vinet smakar precis som ett vin skall smaka i en kort paus vid en bensinstation, tyglad lite dammig frukt, kort kärv eftersmak. Vi går på toa, en härligt fräsch luftig lokal med en imponerande lång urinoar, livet är helt OK bara man skruvar ner förväntningarna.
TILLBAKA I BUSSEN, läser lite, har svårt för att koncentrera mig, tänker på hur illa jag tycker om sötma i rödvin. Ändå är somliga Ribera del Duero-viner oemotståndliga med sin plommonsötma. Strävheten i eftersmaken håller bygget på plats försöker jag intala mig. Om en stund skall vi passera Duero. Jag skall kasta mig fram mot fönstret och fånga en liten bit av den viktiga vinfloden, stilla på väg mot Portugal.
Ribera del Duero-vinerna finns med i mitt medvetande sedan en magnifik middag i Skåne för 20 år sedan där vi fick strävt Duero-vin i en slottsal. Jag kommer särskilt ihåg de tunga besticken.
LÄSER VIDARE I Gertrud Steins bok om Paris där Picasso uttalar sig om att riva gamla hälsovådliga stadskvarter för att få luft sol och rymd "men det är ju bara i de hälsovådliga delarna som det finns just luft sol och rymd". Le Corbusier, en av arkitekterna bakom rivningsraseriet fick rymd och ljus till sist när han simmade ut i havet och dränkte sig. Picassos sista dag blev kvar i sängen, bad om papper och pennor.

Här är några bra Ribera del Duero- och Toro-viner. Varianter av tempranillodruvan dominerar distrikten. Jag har valt ut rödviner med måttlig fatkaraktär för det tycker jag bäst om.

TIPS Ribera del Duero på Systembolaget:
70451 Finca El Encinal 2011 79:00 (best. sort)
2097 Campos Goticos 2010 89:00 (eko)
71366 Protos roble 133:00 (best. sort) säljes i kolli om 6 fl
70336 Emilio Moro 179:00 (best. sort) säljes i kolli om 6 fl


TIPS Toro på Systembolaget:
2137 Oinoz 2012 89:00 (eko)
76431 Campo Alegre 2011 161:00 (best. sort) säljes i kolli om 2 fl
 
(publicerad 2014-03-01)
VI ÄR PÅ VÄG NORRUT i en långfärdsbuss mellan Madrid och Oviedo i Asturien. En resa över den kastilianska högslätten, och genom de kantabriska bergen med toppar över 2000 m. Sedan skall vi glida ner mot Atlanten och Asturiens huvudstad Oviedo.
Min reskamrat den legendariske Spanienfararen Per N fotograferar slättlandskapet precis som han gjort ett otal gånger tidigare.
Per är förhäxad av de flacka vyerna, ibland avbrutna av en gammal dyster borg. Spanienfararen förklarar hur ett sådant här landskap uppmuntrar ett monoteistiskt synsätt, ingen plats för tomtar och troll.
LÄNGST BORT EN TIPPANDE horisont, som Columbus värsta mardröm.
Själv är jag tämligen nollställd. Jag minns min barndoms söndagsresor över Västgöta slätten till mormor och morfar i Skara. Uppgiven och åksjuk bligade jag ut över det platta trista landskapet. Enligt min barnsliga logik innebar ett någorlunda anständigt liv att man skulle man bo bredvid ett eller två berg, ungefär 90 m höga.
Efter några timmars färd tilltar vinodlingarna och plötsligt skyltar som förkunnar att vi befinner oss i vitvinsdistriktet Rueda.
SPANIEN ÄR INTE FRÄMST KÄNT för sina vita viner, men man har några trumfkort att sätta fram på matbordet.
Inom DO Rueda produceras viner på Verdejo, Sauvignon blanc, Viura, samt Palomina. Verdejo är grejen i det här området, ger som bäst smakrika fräscha viner, gott till våra räkor. Eller varför inte på en dammig varm uteservering i Madrid efter ett 5-timmarbesök på Prado, jag lovar er då finns det inget godare.

TIPS två Ruedavin på bolaget:
6001 Marques Riscal 79:00
79785 Finca Montepedrosa 99:00 (best. sort)
 

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: elisabeth.walleby@gmail.com