RECEPT
|
Den koppärriga kärringens tofu
(ma po dou fu)
|
Ingredienser:
400 g tofu
1/2 dl olja
100-150 g köttfärs
2 msk chilibönpasta
3 klyftor vitlök, finhackade
1 msk jästa svarta bönor
1 tsk malda torkad chili
2 dl buljong
1 tsk strösocker
2 tsk ljus soja
salt
1 tsk maizena
4 st salladslök , finhackad
1/2 tsk torrostad, stött sichuanpeppar
|
Gör så här:
1. Skär tofun i 2 cm kuber, koka snabbt i lättsaltat vatten, ta upp och låt rinna av.
2. Hetta upp woken och bryn köttfärsen lätt i olja.
3. Sänk värmen, lägg i chilipasta, vitlök, jästa bönor, chili och fräs i 30 sek. Häll på buljong, salt, socker och soja.
4. Lägg i tofun och rör försiktigt så att den inte går sönder. Låt puttra i cirka 5 min och avsluta med att röra i maizena blandat med lite vatten.
5. Vänd snabbt ner hackad salladslök, häll upp på serveringsfat och strö över sichuanpeppar.
|
|
Sötsura revben
(tang cu pai gu)
|
Ingredienser:
100 g färsk ingefära, hackad
4 st salladslök (eller 1 purjolök), finhackad, de vita delarna
500 g tunna eller tjocka revben, delade i lika stora bitar (2-3 cm)
1 dl risvin (eller sherry)
olja att fritera i (majs/jordnöt/raps)
1 tsk mörk soja
4 msk strösocker
1 msk mörk(Chinkiang) kinesisk vinäger
1 tsk sesamolja
ev 2 tsk rostade sesamfrön
salt
|
Gör så här:
1. Koka upp vatten, sjud revbenen i 5 min med 1/4 av ingefäran och salladslöken.
Plocka upp revbenen och spara buljongen.
2. Marinera de heta revbenen i 30 min i en blandning av 1/2 tsk salt, 1 dl risvin och 2/3 av den återstående ingefäran och salladslöken.
3. Hetta upp rejält med olja i en wok. Lägg i avrunna revben och fritera cirka 5 min. Plocka upp revbenen, låt rinna av på hushållspapper.
4. Hetta upp woken med 2 msk olja, lägg i resten av ingefäran och salladslöken. Rör om tills det doftar aromatiskt.
5. Lägg revbenen i woken, tillsätt 1,5 dl av buljongen, mörk soja och 1/4 tsk salt. När vätskan kokar, häll i sockret och sänk värmen.
Låt puttra tills trögflytande (10-15 min), rör om då och då. Tillsätt vinäger, låt puttra. När såsen är simmig igen, ta woken från värmen och rör ner sesamoljan.
6. Strö över sesamfrön före servering.
|
|
Tigerskinnpaprika
(hu pi qing jiao)
|
Ingredienser:
8 st gröna paprikor (gärna turkiska avlånga)
2 msk olja
4 klyftor vitlök
knappt 1/2 tsk salt
1-2 tsk mörk(Chinkiang) kinesisk vinäger
1 tsk ljus soja
|
Gör så här:
1. Dela paprikan i fyra klyftor och ta bort kärnor och skaft.
2. Hetta upp oljan och woka paprikorna på medelhet värme tills skinnen är randiga och köttet mjukt.
3. Ta ur paprikorna och lägg i den finhackade vitlöken och woka ett par sekunder.
4. Lägg i paprikan igen och tillsätt vinäger, soja och salt.
5. Woka snabbt och lägg upp på fat. Paprikan är även god kall.
|
|
Zhong dumplings
(shui jiao)
|
Ingredienser:
200 gram wonton-ark
400 g köttfärs
60 gram färsk ingefära
1 ägg
1 msk risvin (matlagningsvin) eller sherry
3/4 tsk salt
svartpeppar
ev lite finstrimlad vitkål
|
Gör så här:
1. Krossa ingefäran och låt dra i 2 dl kallt vatten.
2. Blanda ägg, vin, salt, peppar och köttfärs och tillsätt lite ingefärsvatten i taget - undvik bitarna - till en lös smet.
3. Gör dumplings, halvmåneformade hopknipna paket med 1 tsk smet i varje. Lägg på mjölad plåt.
4. Hetta upp vatten i stor gryta. Kasta i ett gäng dumplings, rör försiktigt så de ej fastnar/klibbar ihop. Häll i en kopp kallt vatten, när det kokar igen, häll i en kopp till.
När vattnet kokar för tredje gången, fiska upp dumplingsen och låt rinna av.
De ska vara lite buckliga och med köttet genomkokt. Servera omedelbart med dipsås (recept nedan)
|
|
Dipsås med sojasås & chiliolja
|
Ingredienser:
- söt hemkokt sojasås -
1 dl mörk soja + 2 dl vatten
6 msk (brunt) socker
1/3 kanelstång
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 stjärnanis
1/2 tsk sichuanpeppar
en liten bit krossad oskalad ingefära
- chiliolja -
100 gram chili-flingor eller hackade chilifrukter med kärnor
1/2 l jordnöts- eller majsolja
- dipsås -
1,5 msk hemgjord chiliolja
3 msk hemkokt sojasås
1 tsk sesamolja
2 vitlöksklyftor
|
Gör så här:
- söt hemkokt sojasås -
1. Blanda allt i en kastrull, låt koka upp, rör runt så sockret löser sig och sänk sedan värmen och låt småputtra i 20 minuter.
2. Sila av kryddorna och häll såsen i en ren glasburk.
- chiliolja -
1. Hetta upp oljan tills rykande het och låt svalna i cirka 10 minuter.
2. Lägg chilin i ren stor glasburk. Häll över oljan, skaka om.
Oljan kan användas direkt, men smaken blir bara bättre och bättre med tiden.
- dipsåsen -
Krossa vitlöksklyftorna och låt dra en stund i 1-2 tsk kallt vatten. Blanda det avsilade vattnet med söt hemkokt sojasås, hemgjord chiliolja
och sesamolja.
|