Kultiverat
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
ASIEN OCH PROVENCE RYMS I SKÅNE (publicerad 2014-03-15)
I Christinas trädgård på skånska landsbygden ryms både blomrika Provence och lummigt gröna Asien.
I söder växer rosor, lavendel och perenner i alla de färger medan östra delen har bambulundar, miniatyrlandskap och ett rogivande tehus.
Tegelhus med vasstak och ljuvlig trädgård i nordvästra Skånes jordbruksbygder nära Landskrona     FOTO: EVA BÄCKLUND
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
TIO ÅR HAR DET TAGIT att bygga upp trädgården till sin nuvarande prakt.
– Den har vuxit bit för bit. Jag började i liten skala med den asiatiska delen, rev ett förfallet växthus och gjorde en grönvit rabatt med sittplats, berättar Christina Leulier.
Sedan blev det bambulundar, klätterväxter och buskar med bladverk i olika former och gröna nyanser. De få blommor som växer här är vita eller gulvita. Bakom en växttät spaljé döljer sig tehuset i japansk stil, byggt av gammalt bryggvirke, ladugårdsdörrar och med tak av vass. Här kan man sträcka ut sig på de före detta båtplatserna - nummerskyltarna finns kvar - och duscha ute med träskopa och vattenhink.
NÄR CHRISTINA FLYTTADE HIT för tio år sedan bestod den 900 kvadratmeter stora tomten av några rosenbuskar, igenvuxna rabatter och massa träd. Almdöden tog en del träd, vilket gav större yta att odla på och släppte in mer solljus.
Söderdelen består nu av vackert komponerade perennrabatter, en stenlagd uteplats bakom en örtagård, ännu fler rosor, 30 sorter totalt, klematis av alla de slag och en liten köksträdgård.
– Huset ligger i en dalgång med vattendrag, vass och fågelliv i norr, skog och buskar åt öster och uppodlade fält åt söder och väster. Detta har jag försökt återspegla i trädgårdens olika delar, säger Christina.
HON HAR INTE PLATTAT UT marken utan istället förstärkt de naturliga nivåskillnaderna. Jord inhandlas tonvis, då blir det en tur med lastbilen till renhållningsverket som häller jorden direkt på flaket med grävskopa.
– Kompostjord. Återbruk förstås, liksom det mesta här. Alla spaljéer, verandan, stenläggningen, altanen och tehuset är tillverkade av begagnat material.
Christina, som är lärare, gillar att vara ute och att hugga i och älskar det tredimensionella skapandet; färg, form och komposition.
– Jag planerar under vintern. Sedan spricker det hela i handelsträdgården när jag hittar massa växter jag bara måste ha. Och rätt som det är har trädgården blivit plottrig. Men alltför stilrent blir lätt lite trist, några smaklösa krockar ger liv.
ROSENPERIODER HAR VÄL ALLA ODLARE haft, så även Christina. Och så har hon haft en släng av rhododendron-hysteri, och nu senast grävde hon ner sig djupt i dagliljor och strån.
– Men denna sommar ska bli en sommar fylld av stilla kontemplation. Jag ska verkligen försöka ägna mig åt det jag har. Inte tillföra något nytt, bara arrangera om och flytta växter.

/ELISABETH WIKSTRÖM
STIL: PROVENCE & ASIEN
- Lavendel och rosor
- Klematis i spaljéer
- Staket av vass

LÄGE:
900 kvm tomt i en dalsänka omgiven av jordbruksmark i nordvästra Skåne

CHRISTINA LEULIER

FOTO: EVA BÄCKLUND

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: elisabeth.walleby@gmail.com