Kultiverat
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
KLIMT OCH STRUDEL I LÄKARVILLAN (publicerad 2014-04-01)
Standarden är enkel, men inredningen desto mer extravagant. Särskilt fondväggen fullmålad med kopior av Gustav Klimts konstverk.
I detta ovanliga hus i Toltorpsdalen bor Ingvar och Karl.
Kopia av Kyssen av jugendmålaren Gustav Klimt och strudelbak i köket ( -se recept längst ner )     FOTO: EVA BÄCKLUND
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
INGVAR GRIMBERGS GAMLA MAMMA var på besök när en ungersk greve kom med Klimt-målningar på rulle och började tapetsera gavelväggen.
– Det var en god vän som ville överraska oss, berättar Ingvar.
Han och maken Karl Landys var först lite tveksamma till den överväldigande gåvan. Mamma Grimberg var desto mer säker. Ingvar fick ta ut henne på långpromenad medan greven höll på för att slippa oönskade kommentarer.
– Hon tyckte det var så fult. ”Den där nakna rumpan över fönstret, så kan ni väl inte ha det.” Oroa dig inte mamma sa jag, vi kan alltid måla över det senare.
VILKET DE INTE GJORDE FÖRSTÅS, Ingvar och Karl tyckte fondväggen var fantastisk. Greven, som arbetat som konstrestauratör, gav dem senare också en Egon Schiele-kopia.
Bibliotekarien Ingvar Grimberg och läkaren Karl Landys blev ett par 1978. Det tog dem bara två dagar efter de träffats första gången att bestämma sig för varann.
Först bodde de i en sexrummare på Rosengatan men när fastigheten ombildades till bostadsrätter skulle deras lägenhet delas i två.
– Vi kunde förstås ha köpt båda men det hade blivit dyrt. Så vi flyttade till det här huset. Det är byggt 1927 när Toltorpsdalen var ett kalhygge med bara enkla små hus för arbetarklassen, säger Ingvar och Karl skjuter in:
– Nu är här ett riktigt doktorsgetto, Sahlgrenska ligger ju väldigt nära.
FÖR ATT VARA "LÄKARVILLA" är här ovanligt enkel standard. Den som inspekterar bekvämligheterna får öppna en golvlucka i hallen och sedan klättra ner i källaren. Där står badkaret mitt på cementgolvet. En liten dörr leder in till ett extrarum, helt inklätt av kasserade bokhyllor från ett bibliotek. Extrarummet var tidigare garage och där ovanpå har byggts en stor matsal i en förlängning av huset. Utifrån smälter det ihop fint, men inuti ser allt grovt tillyxat ut. Den forna ytterfasaden, nu innervägg i matsalen, har kvar sin vita flagade målarfärg. Fönstren är också kvar, ett i husets övervåning, och så köksfönstret, i bänkhöjd i köket och i golvhöjd inne i matsalen en halvtrappa upp.
I PRINCIP ALLT material i tillbyggnaden är begagnat, Ingvar räknar ut att de använt sex olika träslag, från simpla granplankor till ädlaste valnöt från en gammal kaptenshytt.
Varken hus eller inredning är påkostade, Ingvar och Karl tycker tillvaron får guldkant med annat än prylar. Äkta champagne istället för cava. Weekend-resor, gärna till favoritstaden Wien. Med enkla medel förgylls också vardagen, exempelvis med bakdagar i goda vänners lag. Deras äkta apfelstrudel kräver minst tre par händer och den som premiärbakar får diplom.
VARJE TISDAG FÅR INGVAR EN ROS av Kaja, till minne av dagen då de träffades. Några av dessa tusentals rosor har torkats och fyller på jättebuketten i matsalen.
– Jag sjunger i kör på tisdagar. När jag kommer hem på kvällen väntar en ny ros på mig i köket, berättar Ingvar.
Det blir samma skådespel varje gång.
– Ah, här står en ros, är Ingvars replik.
– Ja, säger Karl. Någon kom förbi.

/ELISABETH WIKSTRÖM
STIL: LÄKARVILLAN
- Vägg tapetserad med Klimt-kopior
- Kitsch och jugend
- Enkel standard med extravagant touch

LÄGE:
Villa i Toltorpsdalen, Mölndal på gränsen till Göteborg

KARL "KAJA" LANDYS & INGVAR GRIMBERG

FOTO: EVA BÄCKLUND  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: elisabeth.walleby@gmail.com