Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
HETA ISLAND (ej publicerad )
Islands trolska landskap i lavasvart, sulfurgult, glaciärblått och mossgrönt lockar naturälskare från hela världen. Sommaren är kall och kort. Priserna lika svindlande som vandringslederna. Ändå är resan värd varenda kronur.
Tältsemester på Island, sommaren 2014.    FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
FÖLJ VÄDERKARTAN är hetaste tipset för Islandsresan. Inte bara för att vyerna blir vackrare när vädret är klart. Om man tältar eller vandrar är solsken kontra regn skillnaden mellan mys och misär. Således lämnar vi efter en natt den regnsura campingen i Reykjavik och tar inrikesflyget till nordkusten.
Vi njuter av solen nere i Husaviks hamn, varsin pylsa og brað och en kopp kaffi och tar därefter bussen till vår slutdestination Reykjahlið. Campingen här ligger alldeles vid sjön Myvatn, som betyder just myggsjö och är ett eldorado för fågelskådare. Och änderna som orädda vaggar runt verkar trivas lika bra som tältarna på campingplatsens gräsklädda kullar.
Myvatn är perfekta utgångspunkten för dagsturer. Lokalbuss ut, gå hem. Eller tvärtom. Fast till Dimmuborgir, där Bröderna Lejonhjärta spelats in, dit måste vi ta taxi. Egentligen är det inte turistmålen i sig vi vill åt, utan vandringarna. Så vi traskar lite pliktskyldigt runt i det taggiga lavaområdet sedan vänder vi hemåt.
Utmed leden ligger Hverfells kilometervida krater. Vi tar oss under stor möda upp till krönet och klarar att vandra halvvägs, sedan blir det för brant för vår smak.
NÄSTAN HEMMA kommer belöningen för dagens strapatser med hett bad utomhus i babyblått mjölkigt vatten i Jarðböðin, som är norra Islands motsvarighet till Blå lagunen.
Till kratersjön Viti och vulkanen Krafla åker vi buss och vandrar hem. Dettifoss, Europas kraftfullaste vattenfall, kräver en övernattning. När dagens hord av turister begett sig av i hyrbilar och utflyktsbussar smyger vi upp tältet en bit från det dånande fallet och tillreder kvällens måltid. Morgonen därpå tar vi bussen tillbaka till Myvatn för en sista natt vid campingen.
Efter fem soliga dagar uppe i norr är dags att prova södra Island.
BUSSRESAN TILL Landmannalaugar som ligger i Islands populäraste vandringsområde tar en hel dag. Vi åker genom öns ödsliga inre på grusvägar som enbart är farbara sommartid. Aldrig har vi skådat ett så skönt och omväxlande landskap som i området kring Landmannalaugar.
Vi hade löst planerat en fyradagarsvandring söderut på leden till Þorsmörk. Men vi avstår och stannar kvar i Landmannalaugar. Dels avskräcks vi av branta klippstigar där det är lätt att tippa bakåt med sin tunga packning, dels av vädret. Det regnar när vi kommer fram och slår upp tältet och det regnar även nästa dag. Då räcker det med en dagstur i regnställ och avslut i den varma källan strax utanför tältområdet.
Så vänder vädret och vi får en riktigt solig dag.
– Sommarens bästa hittills. Kanske blir det enda soldagen, säger en luttrad tjej som jobbar på campingen. Men vi får två kanonfina dagar som vi utnyttjar till max. Mat, vatten, campingkök och karta packas ner i en liten ryggsäck. Kamera, kortlek och reservkläder i en annan. Och så är vi ute på vift från tidig morgon till solnedgången.
TROTS NÅGRA KALLA vindpinade nätter i tält och flera regndagar – illa tajmat med värmebölja i Sverige – är vi supernöjda med Islandsresan. Vi höll kostnaderna nere genom att enbart sova i tält, och ha med frystorkad mat från Sverige. Däremot sparade vi inte in på transportkostnaderna.
Eftersom vårt flyg hem avgick sent på kvällen köpte vi sista dagen en heldagsutflykt till halvön Snaefellsnes. Start i Reykjavik, avslut på flygplatsen och packningen med i bussens bagageutrymme. Inte bara smidigt, utan också intressant att se ytterligare en del av Island och på köpet kunna peppra vår kunniga guide med alla frågor vi samlat på oss under närmare två veckor på Island.

/ELISABETH WIKSTRÖM
VANDRINGAR:

Leden Laugavegur på södra Island
Från Landmannalaugar-Þorsmörk
4 dagar à 15 km

Myvatn på norra Island
Bo i Reykjahlið vid Myvatn-sjön och gör dagsturer kring Krafla, Viti, Dimmuborgir, Dettifoss
5-20 km

Glaciären Skaftafell på sydöstra Island
Bo vid Skaftafell Visitors centre och gör dagsturer
12-20 km

SÄSONG:
Juli-augusti

LÄNKTIPS:
www.fi.is/en/hiking-trails/

BOKTIPS:
Walking and Trekking in Iceland av Paddy Dillon.

ISLÄNDSKA SPRÅKET:
Kronur betyder dollar. Krona heter korona på isländska. Pylsa og braðbetyder korv och bröd, kaffi betyder kaffe. Fyndigaste isländska ordet vi stötte på var skyndibiti, dvs snabbmat.
Isländskan är känd för att inte ta in låneord utan omskapar alla moderna företeelser till ordgranna betydelser på isländska.