Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
KYOTO I KÖRSBÄRSBLOM (publicerad i Allt om Resor)
Våren är bäst tid för en resa till magiska Kyoto, när körsbärsblommorna klär hela stan i rosa och vädret är behagligt milt.
Här finns geishor, meditativa zenträdgårdar, ultramodern arkitektur och världens största samling mangaserier. Kyoto är också en ypperlig startpunkt för att utforska mer av Japan med tåg.
Japan i körsbärsblomningens tid. En geisha på väg till en kund. Naturskön Shintohelgedom i Kyoto.     FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
JAPANER HAR EN DJUPT ROTAD vördnad för naturen, den är helig och heligast av allt är bergen. Så när excentriska Mihoko Koyama ville bygga ett museum i ett berg, och dessutom i en nationalpark, tog bygglovet flera år av krångel att få igenom. Lösningen blev att lyfta bort bergstoppen medan de byggde och sedan sätta tillbaka den igen. Svindyrt förstås, men så var Mihoko Koyama också arvtagerska till ett textilimperium och en av landets rikaste kvinnor.
Arkitekten I.M. Pei, som bland annat ritat Pyramiden i Louvren, kallar Miho-museet sitt Shangri-La, och det bästa han gjort.
Museet som stod klart 1997 har blivit en succé, och det i en region där sevärdheterna kämpar hårt om uppmärksamheten. Kyoto har ungefär 1 600 buddistiska tempel och 400 shintoistiska helgedomar. Stan är ett eldorado för trädgårdsälskaren. Även den som inte är så jätteintresserad kan njuta av stillheten och harmonin i de välplanerade trädgårdarna som omger templen.
OFTA FINNS ETT tema. Som Ryoanji med sin berömda stenträdgård och Tenruyi med en 600 år gammal zenträdgård. Templet Saohoji, även kallat Kokedera, med hundratals arter av mossa, kräver en ansökan per brev i förväg. Väl på plats måste man skriva sutror i en timme innan man ens släpps in i trädgården.
Efter att ha klämt fyra tempelområden, en bambuskog och en botanisk trädgård på två dagar är dags för lite annat uteliv.
I nöjesdistriktet Pontocho finns restauranger av alla de slag. Vi styr kosan mot en izakaya med lanternor i rispapper hängande utanför.
En izakaya är japanska motsvarigheten till en engelsk pub, fast med godare mat.
Vi beställer in en laddning smårätter; kycklingspett, potatiskakor, gröna bönor, dumplings och annan plockmat. En tillbringare öl ingår också i konceptet. Dessutom delar vi på ett glas saké. Inte för att någon av oss sex som är ute tillsammans är sugen, men om man ska dricka saké i Japan så är en röjig izakaya helt rätt ställe.
SERVITRISEN GÖR TÄTA besök i vårt bås och tar upp nya beställningar tills vi är proppmätta allihop, ändå slutar notan bara på en dryg hundralapp var.
Pontocho är också känt för sina stämningsfulla restauranger utmed floden Kamo som kantas av alléer med körsbärsträd.
På andra sidan floden ligger Gion, det berömda geisha-distriktet där man än idag kan se geishor och maikos (geisha-lärlingar) skynda till sina uppdrag framåt kvällskvisten. De är dyra sällskapsdamer och artister kunniga i ädla konster, som dans, musik och konversation. Under hösten och våren kan även "vanligt folk" ta del av deras uppträdanden på offentliga dansuppvisningar.
Men det räcker gott att bara strosa runt för atmosfären och folklivet.
MARUYAMA-PARKEN GRÄNSAR till Gion och här samlas varje kväll mängder av ungdomar och firar vårens ankomst med picknick under körsbärsträden.
I andra ändan av parken börjar Higashiyamas berg. En bit upp med fin utsikt över stan ligger buddisttemplet Kiyomizu-dera och shintohelgedomen Yasaka.
Kyoto är en vacker och behaglig stad, lätt att trivas i och lätt att orientera sig i. Vill man ta en paus från tempel och trädgårdar är Kyoto Station en häftig kontrast. Det är en futuristisk skapelse av stål, glas och betong och en av Japans största byggnader. Här finns shopping-arkader, hotell, restauranger, biografer - och här fanns till och med en flygterminal fram till år 2002.
Åtminstone en dag i Kyoto bör vikas åt shopping.
VARFÖR INTE STARTA MORGONEN på Nishikis marknadsgata som servar stadens alla kök. Sedan kan man botanisera bland klädbutiker och varuhus, där navet är korsningen mellan gatorna Shijo och Kawaramachi. Längre norrut ligger Kyoto Handicraft Center med sju våningar fyllda med japanskt konsthantverk.
Annan äkta japansk kultur är mangaserier - Kyotos internationella mangamuseum kan visa 200 000 titlar - och bad i 42-gradigt vatten.
Bor man på ett ryokan, som är ett traditionellt japanskt värdshus, finns säkerligen tillgång till heta bad. Antingen i ett badkar modell större i anslutning till duschrummet. Eller i en komplett spaliknande anläggning med bassäng både ute och inne och vacker utsikt mot trädgården. Och man ska vara renskrubbad och noga avsköljd innan man går i badet, annars får man ilskna blickar från de andra.
ANNORLUNDA BOENDE ÄR OCKSÅ Home Stay hos en familj, som kan ge en unik inblick i japanskt vardagsliv.
Den som själv vill känna på att vara japan, åtminstone på ytan, kan besöka en Maiko-studio. Kyoto har flera, sök på nätet på "Maiko studio Kyoto".
Här kan man vitsminkas till geisha och klä sig i kimono och även ta en promenad på stan i utstyrseln. Och man blir då garanterat fotograferad av de andra turisterna. Eller så nöjer man sig med studio-fotografering. För män finns samurajkostymer eller kimono. Fast egentligen finns nog inga hinder även för en man att testa en "Maiko-makeover".

/ELISABETH WIKSTRÖM
VARFÖR RESA HIT?
För den fantastiska fräscha maten, templen, samurajslott, skyskrapor och en spännande kultur som både är väldigt gammeldags och väldigt hi-tech. Missa inte de heta baden och att bo i ett traditionellt värdshus, ryokan.

NÄR?
I mars-april när körsbärsträden blommar. Eller i september-oktober med höströda lönnar.

TEMPEL & HELGEDOMAR
I Kyoto lär finnas minst 2000 tempel och helgedomar, många omges dessutom av vackra trädgårdar. Räkna med 20-80 kr i inträde.
Ryoanji med sin stenträdgård är mest känd.
Saohoji (Kokedera) med mossträdgården är mest svårtillgänglig (ansök i förväg, skriv sutror i en timme före inträdet).
Kiyomizu-dera är mest central. Angränsar till Maruyama-parken och geishadistriktet Gion.
Tenryuji med sin zenträdgård från 1400-talet. Besök också Arashiyamas berömda bambulund utanför templets norra port.
Fushimi är mest speciell. En shinto-helgedom tillägnad räven med tusentals röda portaler.

BADA
I vulkaniska Japan finns över 2000 naturliga termalbad, onsen, de bästa av dem ligger i oländiga områden.
Kurama Onsen ligger i stans norra berg, 30 minuter från centrum.
Ta Eiden Eizan linjen från Kyotos Demachiyanagi Station.
Gå av sista stationen. Därifrån går gratisbuss till de heta källorna var 30:e minut.

Funaoka Onsen är ett anrikt badhus mitt i Kyoto, med utebad, karbad, bastu, mm.
82-1 Minami-Funaoka-cho, Murosaki no Minami

ANNAT
Nijo-borgen, kejserliga palatset och gyllene paviljongen är andra intressanta platser. Bland aktiviteter finns matlagningskurser, festivaler och marknader.
Checka med Turistinformationen - finns en på Kyoto Station - vad som är på gång. Eller engelskspråkiga magasinet Kansai Time Out.
MAT I JAPAN
Maten är mer omväxlande än man tror och kvaliteten är alltid på topp.
Frukost på ett ryokan består av flera lätta små rätter.
Här en stekt fisk, en skål soppa, grönt te, ris, tofu och grönsaker.
Omelett och skinka är också med ibland.
  Okonomiyaki är omelett med valfria ingredienser du mixar själv och steker på stekbord.
FAKTA
Så reser du:
Rundresor, t ex "Japanska trädgårdar & körsbärsblom" med Världens Resor.
Reguljärflyg Stockholm, Arlanda-Osaka/Kyoto, Kansai, från 7 000 med Air China, FinnAir, Lufthansa, etc.

Tågpass:
Ett JR-Pass som gäller hela landet kostar runt 2 500 kr för en vecka och drygt 4 000 för två veckor. Japanska snabbtåg, shinkansen, är snabba, pålitliga och går ofta.
JR-passet köps i förväg på resebyrå i Sverige och aktiveras på plats i Japan, exempelvis i samband med att du bokar din första etapp. Att reservera sittplats är gratis.

Folkmängd:
128 miljoner i Japan, varav 1,5 miljoner i Kyoto.

Språk:
Japanska. Engelska, nja, men prova att prata långsamt och peta in extra vokaler. Station, t ex, sägs sutation.

Valuta:
Japanska Yen (JPY). Överlag gäller kontant betalning. Se upp med uttagsautomater, ofta tar de inte utländska kreditkort/betalkort. Ta ut pengar på postkontor och dygnet-runt-öppna SevenEleven-butiker.

Visum & vaccinationer:
Behövs ej

Klimat:
Bäst tid är oktober-december och mars-maj med dagstemperatur 10-20 grader, enstaka regnskurar. Undvik den heta, fuktiga sommaren med regn och tyfoner, samt månadsskiftet april-maj, "golden week" då japanerna själva tar ledigt.

Tidsskillnad: +7.
Sushi
Många slink-in-ställen finns som serverar sushi, ibland på löpande band.
Sashimi
Rå fisk, garanterat färsk. På fatet finns grå räkor, små bläckfiskar och rött valkött.
Tempura
Friterade grönsaker och räkor i tempurasmet. Här serverade med udon-nudlar.
Ju-doufu
Mjäll tofu i buljong med enoki-svamp och gröna blad.
Ostron
Grillas i stånd utomhus på strandpromenaden i Miyajima.
Shabi-shabi
Tunt skivat kött och grönsaker buljongkokas vid bordet.

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: red@SvenofSweden.se