Sven på resa
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
YUNNAN - MOLNENS RIKE (publicerad i Allt om Resor)
Yunnan är en undangömd pärla, exotisk även för kineser.
Det är Kinas mest mångsidiga provins med 25 olika minoritetsfolk och en geografi som har allt.
Himalayas toppar, vidsträckta slätter, mäktiga floder, tropisk regnskog och så världens äldsta - och vackraste - risterrasser.
Tigersprånget bjuder på höghöjdsvandring över Yangtsefloden.     FOTO: ELISABETH WIKSTRÖM
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
KVINNOR MED SMÅ DOCKFÖTTER vill i regel inte bli fotograferade. Men Luo Xiu Fen som sitter utanför sin dörr med käppen som stöd, nickar att det är OK.
– När jag var ung skulle fina flickor ha snörda fötter, det visade att familjen var rik, döttrarna behövde inte arbeta, berättar hon via guiden.
Luo Xiu Fen avbröt stympningen i förtid när hon var sju år. Nu är hon fyllda 80. Hon tar av ena skon och visar hur tårna knäckts bakåt och fotvalvet tryckts ihop. En äkta lotusfot är ännu mer hopvikt, mäter cirka sju centimeter och liknar en liten hov.
I staden Jianshui, där Luo Xiu Fen bor, fortsatte man binda småflickors fötter längre än någon annanstans, trots att det totalförbjudits av Mao.
Kanske beror det på att Jianshui är en konservativ stad. Här finns spår från flera dynastier. Yuan-erans konfucianska tempel. Stadsporten från Ming där det varje kväll serveras te och levande musik. Qing-dynastins köpmannaresidens som tillhört familjen Zhu och nu är både museum och hotell med autentiska rum inredda i gammal stil. Karaktäristiskt för Jianshui är även alla djupa brunnar, där tofutillverkarna hämtar sitt vatten.
HÄR GÖRS BÄSTA TOFUN i hela Kina, bland annat den "stinkande" fermenterade varianten av bönosten som bäst avnjuts grillad från ett gatukök och smakar ...jäst.
Provinshuvudstaden Kunming, kallad vårstaden för sitt jämna behagliga klimat. Shilin, stenskogen. Ovan nämnda Jianshui. Och så Yuanyang. De är några av södra Yunnans mest besökta ställen.
Yuanyangs risterrasser beskrivs som världens mest spektakulära. Risfälten klänger överallt på de branta bergssidorna upp till 3 000 meters höjd. Rutorna är vattenskimrande eller grönt frodiga, beroende på årstid. Detta självbevattnande system utan erodering, och ett bevis på sann ingenjörskonst, började anläggas av Hani-folket för 2 500 år sedan, när de flyttade från Tibet till sydligare breddgrader.
VISSA TERRASSER ÄR VACKRAST i solnedgång, andra när solen går upp. I bägge fallen får man se till att vara på plats nån timme innan. Runt fotografer och andra åskådare cirklar sedan lokala försäljare och risbönder som vill ta betalt för att du utnyttjar just deras plätt eller sten för att se lite bättre. Tiden mellan soluppgång och solnedgång kan brukas till annat än att spana på risodlingar. Använd gärna charmiga Xinjie som basläger. Byn är brant terrasserad den också och i dess myllrande torghandel kan man fördriva många timmar.
Kina har 55 erkända minoritetsfolk, de representerar en procent av befolkningen men i Yunnan är andelen närmare hälften.
Provinsen har lyckats hålla fast vid sin mångkulturella särart både under alla kejsare och ordförande Mao. Kanske har de ledande inte orkat kväsa det egensinniga folket på grund av avståndet från Peking.
Yunnan ligger allra längst ner i sydväst med gräns mot Vietnam och Laos i söder, mot Burma i väst och mot Himalayas toppar i norr.
HÄR UPPE PÅ DEN TIBETANSKA högplatån finns juvelen i kronan, sanslöst gulliga Lijiang. Staden drabbades av en förödande jordbävning 1996, återuppbyggdes i gammal stil och blev ett av UNESCOs världsarv på köpet. Den urgamla robusta bebyggelsen från naxi-tiden stod nämligen pall för jordbävningen, medan 200 000 moderna höghus kollapsade helt.
Nu lockar "nygamla" Lijiang årligen tre miljoner besökare, de flesta kineser. Här fastnar man lätt, det finns massa att göra och titta på. Trånga gränder, kullerstensgator, hål-i-väggen som säljer prylar, enkla hotell där man bor billigt i huslängor runt en gårdsplan, ölställen och restauranger. I centrum ligger Sifang-torget, fullt av folkliv. Här kan man se bergens cowboys på lurviga små hästar, falkenerare som visar upp sina fåglar och män som spelar ett parti kort eller nåt brädspel.
Inte långt härifrån har vi kungadömet Naxis konserthall där en extremt ålderstigen orkester spelar varje kväll. Instrumenten är även de urgamla, en del är originalinstrument från förr som grävdes ner och gömdes under kulturrevolutionen.
MUSIKEN ÄR SKRAMLIG och mycket speciell, och då och då under konserten tar sig någon av de 90-åriga orkestermedlemmarna en liten tupplur.
Lijiangs främsta attraktion är vandringen på upp till 3 000 meters höjd ovanför Tigersprånget. Det är världens förmodligen djupaste ravin genom vilken Yangtsefloden brusar fram. Vandringen tar minst två dagar och man bör sätta fart redan tidigt på morgonen. Från Lijiang är det två timmars bussfärd till startpunkten och Jane's Guesthouse ligger bra till om man vill grunda med en rejäl frukost.
Vi är en grupp som ska vandra tillsammans - ensam är farligt, leden är extremt smal på sina ställen och det finns vattendrag där det är lätt att halka.
I väntan på att frukosten ska bli klar strosar jag runt. Utomhus vid en värmande kamin sitter en man och kärnar jakmjölk till smör, lägger sedan en klick i en skål te och räcker till mig.
HÄRSKET SMÖRTE HAR MAN ju hört talas om från Mongoliet-resenärer, också att det är oartigt att tacka nej. Jag tvingar i mig en pytteliten klunk, resten av teet tar jag med in till frukosten för att ge andra vandrare "chansen" att smaka.
Stärkta av bröd, ägg och godare te, beger vi oss sedan på rad uppför den vältrampade vandringsleden. Några bybor med hästar följer efter och hoppas att någon ska krokna och vilja rida istället. Men hellre alldeles utmattad, än att sitta och svaja på en hästrygg runt ett krön med ett stup nedanför.
Det finns 24 fruktansvärt tröttsamma serpentinkrökar att beta av mot slutet av första vandringsdagen. Utsikten kan inte kallas annat än svindlande med Jadedrakens snöklädda bergstoppar på andra sidan ravinen. Likadant är det nästa dag.
Bland många spännande naturupplevelser i Yunnan blev vandringen resans absoluta höjdpunkt. Inte minst för att jag lyckades betvinga min höjdskräck.

/ELISABETH WIKSTRÖM
VARFÖR RESA HIT?
Vandringarna och kulturen och maten. Prisvärt.

NÄR?
Vinterhalvåret för södra Yunnan.
Lijiang är bäst april-juni och sept-okt då dagstemperaturen är behagliga 20-25 grader. Juli-aug är regnperiod och rasrisk på vandringslederna.

YUNNANS TOPP FEM
Lijiang med Tigersprångsklyftan. Den här charmiga staden i det forna kungadömet Naxi får man inte missa. Tvådagarsvandringen vid Tigersprånget är magisk.

Yuanyang, bergsby känd för sina risterrasser som lockar fotografer från när&fjärran. Vackrast vintertid när odlingsplättarna är fyllda med vatten, sägs det, men här är vackert även när risplantorna är skirt grönskande.

Lugu-sjön en bit norr om Lijiang. Häromkring bor Mosu-folket som fortfarande lever i fungerande matriarkat.

Jianshui med tofufabriker, kvinnor med snörda fötter, ett välbevarat gods från Qing-dynastin och Svalornas grotta.

Stenskogen Shilin med spetsiga karstberg nära Kunming och Yunnans mest besökta sevärdhet. (Snudd på turistfälla dock.)

LIJIANGS BÄSTA
Svarta drakens damm, park med paviljonger bevarade från olika epoker. Marmorbron över dammen med de snöklädda topparna i bakgrunden är Lijiangs mest fotograferade vy.

Yufeng, fridfullt lamakloster vid foten av Jadedrakens snöklädda berg (Yulong Xue Shan). Munkarna här vårdar ett 500 år gammalt kameliaträd som blommar med tusentals blommor varje vår.

Naxi-orkestern, en oförglömlig upplevelse både för öga och öra. Den ålderstigna orkestern spelar på traditionella naxi-instrument som gömdes under kulturrevolutionen.

Sifang-torget med folkfest, livliga barer med inropare och stojiga karaokeställen. På torget och gatorna omkring finns mängder av roliga butiker och restauranger.

SHOPPA
Te, kläder, handstickade sjalar, träsniderier, kammar av jakhorn, broderier och silversmycken.
Missa inte marknaden med framför allt kryddor och mat.


VANDRA VID TIGERSPRÅNGET
Vandringsleden ovanför ravinen är inget för den extremt höjdrädde, men en svindlande vacker upplevelse för den som vågar.



Räkna med minst två dagar. Boka antingen grupptur med guide från Lijiang för 600 kr och uppåt. Då ingår transport, entré och en övernattning, men inte mat.
Eller fixa själv. Lite trixigt fast billigare.
Morgonbussen från Lijiang till startpunkten Qiaotou (Ticket Office till vänster på kartan) kostar 35 kr och tar 2 timmar. Transport från slutpunkten Daju är en hel vetenskap med färjeöverfart och minibuss. Många avslutar vid Tina's Guesthouse och bokar hämtning därifrån.
Vandrarhemmen tar från 25 kr/per bädd i sovsal. Matställen finns på leden. Inträde till området kostar 70 kr - om biljettkassan hunnit öppna.


(Prisuppgifterna är från 2011 och ger i alla fall en indikation)


FAKTA

Så reser du:
Kinalotsen och Världens Resor är bra researrangörer.
På egen hand, fast med flyg ToR, resor i Yunnan och boende inkluderat. Prisex Kinalotsen, 30 000 kr för 2 personer i 2 veckor. Mot pristillägg kan du få lokalguider, högre hotellstandard, osv.

Folkmängd:
43 miljoner invånare i Yunnan, 300 000 i Lijiang, 3,5 miljoner i Kunming.

Språk:
Kinesiska(mandarin) och minoritetsspråk. Få talar engelska.

Valuta:
Yuan (CNY). Bankomat finns på större orter. Räkna inte med kunna att betala med kreditkort.

Vaccinationer:
Hepatit A.

Visum:
Krångligt. Fixa via resebyrån.

Tidsskillnad:
+7.

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: red@SvenofSweden.se