Sven tittar in
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
FYNDIGT INREDD VINDSLYA (publicerad 2014-04-01)
Bittan och Robban Crafoords vindsvåning i centrala Göteborg är full av fyndigt återbruk.
Fastän de hyr, har de själva byggt både eldstad och takterrass. Badrummet à la förra sekelskiftet är inrett nästan gratis med grejer räddade från skroten.
Egenbyggd altan, soffa från Ikeas fyndhörna, designfåtölj köpt på loppis och soffbord av två almskivor.   FOTO: EVA BÄCKLUND
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
DE VAR UNGA OCH nyförälskade när de flyttade in i huset på 1970-talet. Då var det kullersten på gården och bokbinderi och plåtslageri i markplan.
– Vi hade en jättelägenhet på andra våningen med fyra rum och jungfrukammare, men 1984 gjordes alla lägenheter om till mindre, berättar Bittan.
Renoveringen startade uppifrån och familjen Crafoord som då också bestod av tre småbarn och några katter höll ut tills murbruket började regna över dem. Efter några månader i ersättningslägenhet återvände de, och nu fick de hyra vinden som fastighetsägaren gjort om till bostad.
– LTS, säger Robban och skrattar. Lägsta Tänkbara Standard. En vitmålad låda med Ikea-kök och billiga vitvaror och några förråd hopslagna till sovrum.
DIREKT BÖRJADE HAN och Bittan förädla boendet. Plastmattor byttes till parkettgolv, väggar revs och Robban murade eldstad - det bästa med hemmet tycker han. Att de kostat på lägenheten pengar de aldrig får igen är oviktigt och nu är de inne på sin fjärde hyresvärd.
– Det har hänt att vi provat att lämna in ett och annat kvitto, upplyser Bittan. Efter vi byggt takterrassen exempelvis lovades vi ersättning för markisen. Men det vete sjutton om vi fick ens det.
– Vi vill trivas där vi bor, tillägger Robban och poängterar att många åtgärder inte kostat mer än hårt arbete.
De gillar återbruksfilosofin och när saker har en historia, det handlar mer om det, än att komma billigt undan. De äger designklassiker också, bland annat av Le Corbusier, Mies van der Rohe och Tom Dixon.
ROBBAN ÄR SNICKARE med egen firma - dock nybliven deltidspensionär - och hittar mycket fint vid renoveringar. Hela centrala Göteborg är hans revir. Han har byggt upp flera restaurangmiljöer och renoverat lyxvåningar till ännu lyxigare.
Fullgoda inredningar har räddats från skroten och på så sätt har familjen Crafoord gjort om sitt "LTS-badrum" till klassisk stil med gammaldags vitvaror som badkar med lejontassar och mässingskranar. Robbans rörläggarekompis har bistått med installation och svettigast var att få grejerna till vinden, hissen går inte ända upp. Senaste omgörningen var när köket bytte färg från knallturkos till milda pastellfärger och att en barnkammare blev walk-in-closet - eller klädkammare på ren svenska. Bittan är aktiv på auktionssajter och Blocket, hon har fyndat äkta mattor både till lägenheten och sommarstället.
ÄVEN EN AV TRE KATTER är återbruk - hittekatten Hasse jamade sig in i hemmet - medan vovven Dixie är direktimporterad från grevskapet Staffordshire.
– När vår kära Roxy dog 16 år gammal, ville vi ha en ny likadan. Så vi åkte till Romford i England som har massa Staffordshire-terrier-uppfödare. Det hänger klasar av urgulliga valpar ut genom fönsterna i hela Romford, berättar Bittan. Både hon och Robban älskar verkligen djur.

/ELISABETH WIKSTRÖM
STIL: Vindslya med återbruk
- Designklassiker och fynd från skrot och loppis
- Moderna oljemålningar
- Orientaliska mönster i kuddar och mattor
- Olika pastellnyanser på köksluckor och lådor
- Tegelväggar, puts och glasbetongblock
- Badrum i gammal klassisk stil

LÄGE:
På Sveagatan i Linnéstaden, centralt i Göteborg.

TYP:
Hyresrätt i vindsvåning, 112 kvm

HÄR BOR:
Britt-Marie (Bittan) och Robert (Robban) Crafoord med en hund och tre katter.


FOTO: EVA BÄCKLUND

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: red@SvenofSweden.se