Sven tittar in
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
HEMMA HOS JÖNSSONLIGAN (publicerad 2014-04-03)
Jönssons bor avskilt men mitt i smeten med kanonutsikt över hamnen och Göteborgs skyline.
Deras hus är en nedlagd miltärbarack, som var uteliggarehak tills Pernilla och Mats Jönsson flyttade in med sina sex barn.
Färgsprakande inredning i allrummet hos Jönssons.   FOTO: EVA BÄCKLUND
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
FÖRUT BODDE DE i en etagelägenhet på 110 kvadrat.
– Det var som att hälla ut en twistpåse - grejor och ungar överallt. Våra småttingar Filippa och Ludwig sov i våningssäng i hallen bakom ett draperi, minns Pernilla.
Inte konstigt att de jublade när de för två år sedan ”fick” ett nästan dubbelt så stort hus att breda ut sig i.
– Företagen i området tyckte det var ett orosmoment med alla konstiga människor som drog häruppe och sov i baracken eller tältade. Baracken var helt sönderslagen, fastighetsägaren renoverade upp nästan allt för oss, de ville ha någon som bodde här, förklarar Mats.
– Inget lyxigt, bara boendestandard, vatten och avlopp, kyl, frys och spis. Vi fick ett skal, vitmålat invändigt och rött utvändigt, och färgsatte sedan själva, barnen har fått bestämma helt i sina rum.
YTTERFASADEN MÅLADES svart för att få bort barackkänslan och Mats röjde skog som skymde hamnvyn.
– Vi har fria händer att göra i stort sett vad vi vill häruppe. Fastighetsägaren och jag har en lång historia tillsammans, jag hyr också min verkstad och båtplats av dom.
Området heter Nya Varvet och har varit militärt. Berget under Jönssons hus är fullpepprat med skyttegravar och bunkrar. I en bunker har Mats verkstaden. Han designar och producerar exklusiva betongbord och Pernilla sköter pappersarbetet i firman. Mats går nerför berget till jobbet, ytterligare några steg så är han i hamnen där deras båt ligger.
– Vi har allt vi behöver omkring oss. Pusslandet, det komplexa i tillvaron har vi löst med att jag jobbar hemma och sköter firman härifrån, berättar Pernilla. Med så många barn, om jag hade varit borta mellan 7 och 5, det hade aldrig gått. Förstås lämnar jag huset och hämtar på dagis. Men ibland får jag påminna mig så att jag åker ner på stan, och inte bara häckar kring Nya Varvet.
BREVLÅDAN LIGGER EN HALV KILOMETER från huset, Jönssons har slutat prenumerera på tidningen, det är ändå ingen som orkar gå dit och hämta på morgonen. Deras vägsnutt med skylten Enskild väg hindrar inte folk från att irra runt huset, det finns ingen direkt tomtgräns och heller ingen trädgård. Trädäcket runt huset byggs ut vid behov, senast för att alla åtta skulle få plats att sitta i lä och titta på solnedgången.
De enda nackdelar med boendet Pernilla kan komma på är att det är lite blåsigt. Ibland slutar telefonen fungera och när stormen Per härjade som värst blev fönsterrutorna så salta att det inte gick att se ut.
– Och barnen kan ibland tycka det är läskigt att gå hem ensamma på kvällen. Vägen som går genom skogen är inte upplyst, men ljusen från hamnen gör att det aldrig är nermörkt.
DE HAR LAGT EN HEL DEL KRUT på uppfostran berättar Pernilla.
– Det sämsta man kan göra för sina barn är att skämma bort dom. De måste lära sig hjälpa till och ta lite ansvar.
Barnen har diskschema och städschema och ska hjälpa till att hämta ved.
– Att värma det här huset på årsbasis med el skulle kosta 40 000 kronor, säger Mats. Istället köper vi ved för ungefär 10 000 kronor. Kaminen är grymt effektiv, vi har inte behövt sätta på elementen en enda gång, inte ens under smällkallaste vintern, och vi har en fläkt som driver runt värmen.
I köket saknas överskåp, tallrikar och glas står på öppna hyllor, för att hålla det enkelt och praktiskt. De diskar för hand och har bara det de använder, inget speciellt finporslin eller kaffekoppar med krusiduller.
HUSET ÄR L-FORMAT och i den kortare basen ryms barnens del. De har egen ingång, toalett och ett vardagsrum med plats för alla i den lila soffan framför teven. Fyra dörrar leder till barnens små rum - eller hytter, som Pernilla säger - men de har i alla fall varsitt krypin och en dörr att stänga om sig.
Nyligen var det stor rockad hos Jönssons, när Märta flyttade till barndelen och äldsta dottern Amanda till vuxendelen. Märta fick flytta till Filippas gamla rum, som ligger innanför Ludwigs, han har ett ”genomgångsrum”. Filippa övertog Emmas rum, och Emma fick Amandas.

/ELISABETH WIKSTRÖM
STIL: Militärbarack för åtta
- Stora gemensamma ytor och sju små sovrum
- Färgstarka textilier
- Djärvt mönstrade tapeter
- Betongbord i egen produktion (MBJ)
- Öppen förvaring i köket
- Många udda roliga lampor
- Modern konst i olja och akryl

LÄGE:
Avskilt med havsutsikt, på ett berg i Nya Varvet, Göteborg.

TYP:
Militär värmestuga och musikpaviljong från 50-talet som gjorts om till bostad. Boytan är drygt 200 kvadratmeter. Familjen hyr huset, tomt saknas men de disponerar fritt hela "sitt" berg. Närmaste granne bor cirka två kilometer bort.

HÄR BOR:
Mats och Pernilla Jönsson med Emma, Filippa och Ludwig som är Pernillas barn. Mats döttrar heter Amanda och Cornelia. Märta är gemensam.


Bilderna i reportaget är från år 2008

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: red@SvenofSweden.se